Prvňáčci se do práce pustili s vervou a nadšením, odvážně oddělovali žloutky od bílků (s většími či menšími úspěchy), odměřovali tekutinu (velmi zodpovědně, přesně), bojovali s hnětačem (a že to byla slušná posilovna) a úplně všichni si vyzkoušeli motání naplněných rohlíčků. Přiznávám, že místo vlastnoručně připravovaných nádivek jsme sáhli po kupované nutelle - ta totiž nikdy nezklame a chutná snad všem :-).
Přikládám fotodokumentaci a na naléhání dětí i recept - prý by si totiž rohlíčky chtěly upéci i doma.
Rohlíčky bez kynutí:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
200 ml oleje
2 žloutky
1 droždí
trochu soli
Vypracujeme hladké těsto, je krásně elastické a pěkně se s ním pracuje. Výhodou tohoto těsta je, že se nemusí nechávat kynout, takže rovnou po uhnětení (čím déle, tím lépe) můžeme rozdělit na menší díly (tuto dávku klidně na 4 kusy), ty rozválíme na „něco jako kruh“ a nakrájíme na 6 výsečí. Do širší části každé výseče dáme lžičkou náplň a rolujeme ke špičce. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáváme do trouby. Pečeme zhruba na 170 stupňů podle potřeby do zezlátnutí. Před podáváním pocukrujeme a pak už jen DOBROU CHUŤ!
PS.: my s dětmi dělali z dvojnásobné dávky a naporcovali jsme na krásných 48 rohlíčků.
Základní škola a Mateřská škola Doubravník, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
Doubravník 107
592 61 Doubravník
IČO: 75022508
Telefon: 734 105 889
ID datové schránky: d4ymc2j
E-mail:
reditel@zsmsdoubravnik.cz
Svátek má Lýdie
Zítra má svátek Radana
Jaké zimy v prosinci, taková tepla v červnu.
Na svatého Nikasia se mají dělat knutle, neb jimi vázané obilí nežerou myši.