Vážení rodiče,
Dne 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny.
Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchu imunity.
Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče - to je výčet relativně mírné reakce.
Značení alergenů je pouze informační požadavek. Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce.
Každý alergen má přidělené po celé Evropě stejné číslo 1 - 14 (viz seznam alergenů). Na jídelním lístku se vám nově objeví číslo, který alergen nabízená potravina nebo pokrm obsahuje.
Petra Humpolová,
vedoucí školní jídelny
Základní škola a Mateřská škola Doubravník, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
Doubravník 107
592 61 Doubravník
IČO: 75022508
Telefon: 734 105 889
ID datové schránky: d4ymc2j
E-mail:
reditel@zsmsdoubravnik.cz
Svátek má Milada
Zítra má svátek Apolena
Státní svátky a významné dny na zítřek:
Když větrové na konec února uhodí, moc obilí se na poli neurodí.
V únoru-li vítr neburácí, jistě v dubnu krovy kácí.