Menu
ZŠ a MŠDoubravník

Čarodějné vítání adventu s žáky ZŠ

Čarodějné vítání adventu s žáky ZŠ

V posledních (tý)dnech žila škola přípravou a organizací Vítání adventu, které probíhalo ve dvou na sebe navazujících akcích, na nichž jsme se podíleli.

V pátek vpodvečer jsme se sešli ještě u tmavého vánočního stromečku. Při této příležitosti děti z mateřské školy a žáci školy základní tradičně zazpívali, školáci i zahráli na hudební nástroje. Mrzly pusy, nosy a hlavně ruce všem ukulelistům, kytaristům a fl étnistům, ale nakonec se po závěrečné řeči starostky za zpěvu dětí i mladých z Fadosche stromek rozzářil. V sobotu před první adventní nedělí potom na rozsvěcení navazoval jarmark a adventní dílny v budově školy.

Řeklo by se, že pro samé přípravy a chystání nezbývá čas věnovat se školní práci. Ale děti se nejlépe učí, když se vlastně vůbec neučí ☺. Takže i při přípravách prodeje byl dostatek prostoru k procvičení učiva. Pojďme si to dokázat na příkladu z praxe:

Žáci třetího a pátého ročníku mají letos celoroční téma čarodějné školy podle Harryho Pottera, proto bylo přirozenou volbou i na jarmark připravit tematické výrobky. Takže jsme se vrhli na tvorbu čokoládových kouzelných hůlek. Jejich samotná příprava spadala do rámce předmětu pracovní činnosti, kdy jsme v kuchyňce rozpouštěli čokoládu ve vodní lázni, dělili jsme ji do formiček, dále zdobili a balili.

V češtině jsme psali etikety k zabaleným hůlkám, plakátek na pult k prodeji a také pracovní postup přípravy. Matematiku jsme procvičili třeba tím, že jsme museli rozměřit papír na části při přípravě etiket a správně si jednotlivá pole narýsovat. Také jsme potřebovali spočítat, kolik budeme při přípravě potřebovat lístečků, z kolika velkých papírů vzniknou. Průběžně jsme dopočítávali, kolik etiket ještě zbývá dopsat…

Na závěr jsme si samozřejmě nemohli odpustit výstupní kontrolu kvality, takže každý třeťák a páťák jednu čokoládovou hůlku použil v praxi k přípravě lahodné čokolády.

 

Petra Peterková

Kouzelná hůlka

Pracovní postup

Složení: Hořká čokoláda, mléčná čokoláda (podle chuti i mentolové bonbony máčené v čokoládě), 100% rostlinný tuk (Omega, Iva)

  1. Čokoládu nalámeme do vhodné nádoby.
  2. Do velkého hrnce nalijeme vodu, ohřejeme na plotně. Ve vzniklé vodní lázni rozpustíme čokoládu s přidaným 100% tukem.
  3. Čokoládu necháme lehce ztuhnout, zapícháme nanuková dřívka a dozdobíme předem nakrájenými mentolkami (podle chuti).
  4. Ochutnáme
  5. Zabalíme do celofánového sáčku a pomocí provázku přivážeme předem připravené cedulky.
  6. Vzniklé čokolády rozdáme nebo sami upotřebíme.

Postup na výrobu horké čokolády pomocí kouzelné hůlky:

  1. Ohřejeme mléko a nachystáme kouzelnou hůlku.
  2. Promícháme hůlkou mléko.
  3. Podáváme či vypijeme sami ☺ Dobrou chuť!

Pracovní postup sestavila Aneta Novotná

 

Datum vložení: 3. 1. 2019 0:00
Datum poslední aktualizace: 19. 7. 2022 22:47

Základní škola

Rychlý kontakt

Základní škola a Mateřská škola Doubravník, okres Brno-venkov, příspěvková organizace

Doubravník 107
592 61 Doubravník

IČO: 75022508

Telefon: 734 105 889

ID datové schránky: d4ymc2j

E-mail: 
reditel@zsmsdoubravnik.cz

Kalendář

Říjen2025
Po Út St Čt So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Svátek a výročí

Svátek má Silvie

Zítra má svátek Tadeáš

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Říjnové nebe plné hvězd má rádo teplá kamna.

Pranostika na akt. den

Jestliže si zajíc dlouho pelech nehrabe, bude mírná zima.